Test Datası Yönetimi

Test Datası Nedir? 
Test dataları tekrar kullanılabilir olmalı ve diğer modüllerden bağımsız çalışabilmeli.

Test Datası Nasıl Yönetilmeli?
Test verisini oluşturmak testçinin görevidir. Testlerde valid datasetimiz olmalı bunun yanında invalid data seti de oluşturmalıyız. (pozitif-negatif test caseleri için) Overflow testleri de gerçekleştirmek için boundary data setleri de yaratabiliriz. Data generation yapmak için productiondan dump alabilir veya bazı test generation toollar kullanılabilir. Oluşturulan test datalarımızın sürdürülebilir olması gerekiyor, kopyasını her zaman bir yerde tutmalıyız ve datayı güncel tutmaya özen göstermeliyiz.

Mocklama nedir testlerde nerelerde kullanılır?
Test yaparken ortamları diğer ortamlardan izole şekilde testleri yapmamız gerekiyor bu hem hızı etkiler hem de diğer sistemlerle olan bağımlılığı azaltır. Servis sanallaştıma yani mocklama ile servis varmış gibi çalışmaya devam eder veya bir metodu proxileyerek nesne varmış gibi davranmasını sağlar.  Test sistemlerini bu şekilde izole edebiliriz.

Legacy Code Nedir?
Testi olmayan koddur. Burada belirli bir yapıyı test edebilmek için bağlı bileşenleri yalıtmak gerekir.Testimizi bağlı bileşenlerden yalıtmak için bazı teknikler kullanılır örneğin dummy objeler kullanarak veya mock objeler kullanabiliriz.

Leave a comment

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑